2019-01-03 07:11:33• hírek • MTI

Képes lesz Románia kihasználni az uniós elnökség előnyeit?

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Január elsejétől Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A hat hónapra szóló mandátum kezdete előtt pár nappal az Európai Bizottság elnöke bírálta Romániát. Jean-Claude Juncker szerint nem biztos, hogy Bukarest megértette, mit jelent az EU-országok vezetése. Az RMDSZ szenátora szerint az ország nem fog előnyt kovácsolni elnöksége alatt.

A kelet-európai ország a tisztséget Ausztriától vette át, majd júliusban Finnországnak adja tovább. A legnagyobb kérdés, hogy felkészült-e Románia az elnökségre, és milyen lehetőségeket jelent a tisztség az erdélyi magyarság szempontjából – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

 

Január tizedikén, a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság Bukarestbe látogat, ahol Románia prioritásairól egyeztetnek. Az elkövetkezendő fél évben, Románia, mint minden más tagállam, amikor átveszi a soros elnökséget, megpróbál néhány dolgot leszögezni, amellyel foglalkozni fog az elkövetkezendő fél évben – mondta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora.

 

A Fekete-tenger fő téma lehet

 

Véleménye szerint megjelennek majd a klasszikus „európai értékek”, az „erős Európa” és „több Európa” szlogenek. Ezen kívül Románia számára talán a közös európai védelmi stratégia lehet az az érdekes téma, amelyben ki tudják hangsúlyozni azt a szerepet, amelyet Románia a Fekete-tenger szomszédságában képviselni tud. A szenátor szerint a Fekete-tenger ma egy potenciális katonai konfliktus helyszíne. Véleménye szerint ez lenne az a téma, amely Románia számára egy helyzetelőnyt tudna kovácsolni.

 

Jelentős előrelépéseket tehetne Románia

 

Májusban rendezik az európai parlamenti választásokat, amely hatalmas jelentőséggel bír az unió életében is. Ahogy minden tagállam számára, úgy Románia számára is ritka lehetőséget jelent az elnökség betöltése – hangsúlyozta Tánczos. Ezalatt a periódus alatt az ország meg tudja mutatni kapacitásait, diplomáciai szinten jelentős előrelépéseket tehetne, ennek ellenére – a szenátor szerint – Románia nem lesz képes kihasználni a soros elnökség jelentette előnyöket. Hozzátette: a romániai konfliktusok rányomták a bélyegüket az európai parlamenti választásokra való felkészülésre.

 

Elnökválasztásra készül az ország

 

Tánczos emlékeztetett, Romániában 2019-ben elnökválasztást tartanak, ami kemény harc lesz a szociáldemokraták és a jobboldaliak között. A szenátor szerint az a harc majd meglátszik az elnökség alatt is. Romániában csaknem két éve másról sem szól a belpolitika, mint a kormány és az államfő egymásnak feszüléséről. A szenátor szerint ez Brüsszelben nem fog megjelenni.

 

Ugyanakkor érdekesnek nevezte azt, hogy a román kormány az uniós elnökségre való felkészülés során olyan uniós szlogeneket hangoztatott, mint a multikulturalitás, és mint a közös értékek. Bírálják tehát a kelet-nyugat közötti törésvonalat, ennek ellenére a legcinikusabban a román diplomácia támadja azokat a kisebbségvédelmi kezdeményezéseket, amelyeket például az RMDSZ is indított.

 

Véleménye szerint ez a kettősség továbbra is jelen lesz a román diplomáciában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: